Skifte til presset fôr - hvordan gjør jeg det?

 

Vanligvis når man endre fôrtype har man brukt tommelfingerregelen om å blande gradvis det nye fôret i det gamle over minst en ukes tid, for å tilvenne hund og fordøyelsessystem. Om man så går over fra ekstrudert ("vanlig tørrfôr") til presset/kaldpresset/naturhundefôr - er det derimot anbefalt at man ikke blander - men skifter umiddelbart. Dette basert på Prins Petfoods` egne erfaringer gjennom over 50år. 

Grunnen til dette er rett og slett hvordan de forskjellige fôrtypene oppfører seg etter det har blitt inntatt. Ekstrudert ("vanlig tørrfôr") - vil ligge og "flyte", svulme og bruke lang tid på før det løses opp etc inne i magesekk, mens presset derimot vil løses opp nesten umiddelbart. Det kan bli ubehagelig for hunden og skape en del ekstra stress på fordøyelsessystemet om disse to typene mixes og inntas (i større mengder) samtidig. 

Hunder responderer individuelt på alle fôrskifter, noe som er helt naturlig. Vi anbefaler uansett alle å starte svært gradvis ved å innføre presset fôr i starten, gjerne små never om gangen, mange ganger til dagen. Man behøver ikke å ha som mål å ha full døgndose de første dagene, det viktigste er å venne fordøyelsen til det pressede (høykonsentrerte) fôret, forsiktig. Målet er å ta det såpass forsiktig at man unngår diare. Man kan risikere at hunden kaster i seg for store mengder om gangen, og at det resulterer i at det kommer opp igjen. Større mengder avføring er normalt de første ukene med tilvenning til ny sammensetning, type og ingredienser. Hos f.eks. sensitive hunder, seniorhunder, og hunder som har blitt råfôret - kan tilvenningsfasen ta litt lengre tid hos enkelte. Dette kommer helt an på individets enzymer og mikrobiota. Spør oss gjerne om du lurer på noe, og les gjerne mer her. Vanninntaket den første tiden kan også virke voldsomt, men dette skal roe seg innen 1-2 uker. 

Lykke til! 

                           

.                          Ekstrudert fôr                           Presset fôr 

Har du noen flere spørsmål om skifte av fôr eller annet? Send oss gjerne en epost til beate@passion4pets.no, eller legg igjen en kommentar her!